Jiří Havelka: Společenstvo vlastníků

Galerie

30. ročník hudebně dramatického festivalu Lomnické kulturní léto.

Účinkuje: Divadelní spolek J. K. Tyl Lomnice nad Popelkou

Nová premiéra lomnických ochotníků v režii Renaty Tomešové.

Naučný slovník říká, že:

Společenství vlastníků jednotek (SVJ) je v českém právu označení právnické osoby, jejíž hlavní činností je zajištovat správu cizího majetku - konkrétně domu s jednotkami a případně pozemku. Rozdělení budovy na jednotky nastává projevem vůle vlastníka budovy a dokument, který to dokládá je založen ve sbírce listin katastru nemovitostí. Okamžikem rozdělení budovy se jednotky stávají samostatným předmětem práv; je možno s nimi samostatně nakládat a zcizovat je (převádět na jinou osobu).

Zúčastnili jste se někdy alespoň jedné jediné domovní schůze? Pokud ano, budete v průběhu představení zažívat nepříjemný pocit takzvaného déjá vu. Komedie Společenstvo vlastníků totiž důsledně dodržuje formu klasické schůze, která má své zákonitosti a své problémy. Největším problémem pak jsou sami vlastníci, jejich návrhy vyvolávají rozepře a protinávrhy, přitom je jedno, zda se jedná o opravu rozvodů, výstavbu výtahu nebo prodej půdních prostor.

Společenstvo vlastníků je hořká komedie o jedné schůzi majitelů bytových jednotek. Sousedé řeší nejen neuspokojivý stav domu, ale i sousedské vztahy. Hra je současně smutným i komickým svědectvím o dnešní společnosti. Je nastavením zrcadla nám všem.

Divadelní hra získala v roce 2017 Cenu Marka Ravenhilla a byla nominována na Cenu divadelní kritiky v kategorii Hra roku. V roce 2019 natočil režisér Jiří Havelka na jejím základě celovečerní film Vlastníci, který získal Českého lva za nejlepší scénář.

Prodej vstupenek od 2. 5. 2024 od 9 hodin na www.divadlo.kislomnice.cz nebo v Turistickém informačním centru na náměstí.

Pořadatel si vyhrazuje právo odebrat určitý počet vstupenek před zahájením předprodeje. Změna programu vyhrazena.

Datum lokální premiéry: 19. červenec 2024

Informace o akci a jejím konání