Jubilejní koncert k 85. narozeninám Jaroslava Krčka (kostel sv. Mikuláše)

Galerie

30. ročník hudebně dramatického festivalu Lomnické kulturní léto.

Účinkuje: Musica Bohemica.

Koncert souboru Musica Bohemica, vedeného jeho zakladatelem, uměleckým vedoucím a autorem jedinečných úpravy lidových písní a dalších vlastních děl Jaroslavem Krčkem.

Musica Bohemica je komorní soubor, který má v současné době osm hudebníků a dva zpěváky. Uměleckým vedoucím je Jaroslav Krček, který od založení (1975) vytváří stěžejní repertoár. Kromě děl, která byla pro soubor napsána, interpretuje Musica Bohemica také hudbu historickou. Zvláštní a ojedinělá je interpretace a zpracování hudby anonymní a lidové. Soubor natočil a vydal kolem sedmdesáti titulů CD, hudbu k několika filmům a divadelním hrám, spolupracuje s českým rozhlasem a televizí. Má za sebou koncertování nejen po celé Evropě ale i v zámoří.

Jaroslav Krček je uměleckým vedoucím, dirigentem a zakladatelem souboru. Je všestranným hudebníkem, kromě dirigování komponuje, hraje na mnoho hudebních nástrojů, zpívá a dokonce vyrábí pro potřeby souboru nové nástroje. Od studijních let se zajímá o folklór a spolu s ním o anonymní hudební projevy české kultury. To je hudební odvětví, jemuž dokonale rozumí a k němuž má i vřelý citový vztah. Jeho úpravy a adaptace lidových předloh mají zcela osobitý styl a výrazně se odlišují od prostých úprav vysokým stupněm stylizace.

Natočil například více než 90 CD, od hudby historické přes své vlastní skladby až k nahrávkám týkajících se folklóru.

Koncert je uveden v rámci projektu Rok české hudby.

Prodej vstupenek od 2. 5. 2024 od 9 hodin na www.divadlo.kislomnice.cz nebo v Turistickém informačním centru na náměstí.

Pořadatel si vyhrazuje právo odebrat určitý počet vstupenek před zahájením předprodeje. Změna programu vyhrazena.

Informace o akci a jejím konání