Pocta Jakubu Janu Rybovi (kostel sv. Mikuláše)

Pocta Jakubu Janu Rybovi (kostel sv. Mikuláše)

Galerie

30. ročník hudebně dramatického festivalu Lomnické kulturní léto.

Účinkuje: L’Armonia Terrena s dirigentem Zdeňkem Klaudou.

Koncert komorního ansámblu L’Armonia Terrena, na kterém zazní především skladby vynikajícího českého hudebního skladatele přelomu klasicismu a romantismu Jakuba Jana Ryby.

Komorní ansámbl L’Armonia Terrena vyrostl z uměleckého podhoubí mimořádných hudebních osobností, jako je houslista a hudební skladatel Jan Valta nebo flétnista a hudební skladatel Jaroslav Pelikán. Soubor do svých řad okamžitě přitáhl i výrazné osobnosti mladé generace umělců. Za všechny jmenujme vynikajícího houslistu Milana Al-Ashhaba.

Vznik ansámblu byl iniciován realizací sólového alba sopranistky Simony Šaturové s názvem “Decade” s hudbou Josefa Myslivečka a Wolfganga Amadea Mozarta, v roce 2014. Další úspěšné nahrávací projekty následovaly. V roce 2017 to byla světová premiéra Rybova latinského Stabat Mater (1805), která mimo jiné získala i prestižní ocenění francouzského magazínu DIAPASON découverte. V roce 2019 vychází souboru nahrávka další světové premiéry, mistrovského díla Antonína Rejchy "Requiem". Konec roku 2019 přinesl i vydání CD s objevným dílem Jakuba Jana Ryby "Missa Solemnis in C per Festo Resurrectionis". Rybovský triptych zakončila v roce 2020 nahrávka jeho orchestrálních děl a instrumentálních koncertů. Sólového partu Koncertu pro lesní roh se ujal fenomenální hornista Radek Baborák a velkolepý, bezmála čtyřicetiminutový Koncert pro violoncello nahrál mladý český violoncellista Eduard Šístek.

Zatím posledním albem, které vzniklo v roce 2021 je CD s názvem "Rediscovered Romantic Testimony", které představuje téměř celistvou nahrávku orchestrálních skladeb pozoruhodného českého skladatele první poloviny 19. století Václava Jindřicha Veita, někdy též nazývaného český Mendelssohn.

Realizace těchto objevných hudebních nahrávek, přináší všem hudebníkům nejen radost z tvůrčího procesu, ale především uspokojení z naplňování mise souboru: Umožnit zapomenutým, nebo neprávem opomíjeným klenotům české hudby, aby znovu zazářily v koncertních sálech a staly trvalou součástí koncertního života.

Dirigent Zdeněk Klauda je komplexní uměleckou osobností. Vedle kariéry dirigenta je šéfem hudebního nastudování v Národním divadle v Praze, a současně dramaturgem a spoluzakladatelem Festivalu Jakuba Jana Ryby. Díky svým uměleckým kvalitám i bohatým zkušenostem je často zván ke spolupráci do světových operních domů, jako je například Bavorská státní opera v Mnichově, Semperova opera v Drážďanech, Vídeňská státní opera či Pařížská národní opera, Salzburský festival a operní festival v Glyndenbourne.

Zdeněk Klauda je také zakladatelem a dirigentem orchestru L‘Armonia Terrena. Věnuje se koncertní, badatelské a bohaté nahrávací činnosti. Jeho celoživotní misí je objevování neprávem zapomenutých děl českých skladatelů, jakož i uvádění do života hudby skladatelů současných.

Od sezóny 2022/2023 pravidelně diriguje v Národním divadle Praha inscenace oper Kouzelná flétna a Le nozze di Figaro.

Pro vydavatelství Nibiru Publishers natočil se svým orchestrem řadu CD. Rybovský odkaz rozvíjí i ve velice úspěšném projektu Kouzelná Rybovka Matěje Formana, na kterém se též podílel autorsky a který společně se sólisty a Symfonickým orchestrem Hlavního města Prahy FOK nahrál pro Českou televizi. V roce 2024 vyjde z jeho popudu u vydavatelství Radioservis klavírní verze písňového cyklu Dřevěný Kristus skladatele Jana Hanuše a zároveň verze pro komorní orchestr skladatele Jaroslava Pelikána, jejíž vznik inicioval a následně provedl na brněnském Velikonočním festivalu duchovní hudby v roce 2022. V lednu 2018 debutoval jako dirigent na scéně moskevské Nové opery. V lednu 2019 se podílel na hudebním nastudování Prodané nevěsty v drážďanské Semperově opeře, debutoval u Štátnej filharmónie Košice a v únoru 2019 debutoval v Národním divadle v představení Mozartovy opery Kouzelná flétna. V sezóně 2019/2020 dirigoval v Národním divadle v Praze Mozartovu operu Don Giovanni. V téže sezóně vystoupil se svým orchestrem jako host Českého spolku pro komorní hudbu v rámci jejich koncertní sezóny pro Českou filharmonii, kam se též vrací.

V roce 2012 získal 3. cenu na dirigentské soutěži v rumunské Constantě. Pravidelně hostuje u většiny českých orchestrů, operních domů a na významných českých hudebních festivalech. Pravidelně doprovází s orchestry či jako klavírista špičkové české i světové pěvce jako jsou Simona Šaturová, Slávka Zámečníková, Adam Plachetka či Veronika Dzhioeva.

Koncert je uveden v rámci projektu Rok české hudby.

Prodej vstupenek od 2. 5. 2024 od 9 hodin na www.divadlo.kislomnice.cz nebo v Turistickém informačním centru na náměstí.

Pořadatel si vyhrazuje právo odebrat určitý počet vstupenek před zahájením předprodeje. Změna programu vyhrazena.

Informace o akci a jejím konání